Web ako dúha je farebný

Kedže s webom všetci pracujete denne, čítate ho, zarábate si tvorbou dizajnu, notoricky známe stránky by ste vedeli iste rozpoznať aj z desiatich metrov… teda pokiaľ pomaly nenaberáte na dioptriách ako ja. Farba je veľmi dôležitou súčasťou webu a sami viete, že rovnaké farby nemožno očakávať u seriózneho webu audítorskej firmy a webovej prezentácie výrobcu hračiek (kde si v priebehu načítania môžete odbehnúť spraviť kávu..lebo veď flash).

Teóriu o farbách môžeme vynechať, aj keď niektorým by sa iste zišla. To by nemohli vzniknúť vyslovene tragické výtvory ako toto. V tomto prípade tu bude pravdepodobne defekt aj v iných smeroch ako grafická gramotnosť. Vy máte primárne, sekundárne, terciárne, monochromatické, analogické a doplnkové farby v malíčku, takže viete, že isté kombinácie sú proste nevhodné, zdvíhajúce žalúdok, "smrteľné".

Farby použité pri grafike, pozadí, rôznych elementoch stránky majú vylepšiť vzhľad webu, nie ho celkom pohltiť. Farba textu musí byť dostatočne kontrastná vzhľadom k backgroundu. Ďalšie pravidlo – konzistencia. Je žiadúce, aby návštevník spoznával vašu stránku, musí mať stabilný vzhľad a štruktúru, veľké weby sa toho držia a budujú si svoj brand a asi nikto z nás už nezabudne na "facebookovskú" #3B5998 alebo "twitterovskú" #9AE4E8.

Ak sa vám po dlhých prebdených nociach, pri únave, lenivosti, horiacich termínoch či kreatívnom útlme zíde pomoc, stači spustiť browser a vybrať si z mnohých alternatívnych pomocníkov. Spomenul by som aspoň dve služby.

Kuler je webovou službou alebo skôr aplikáciou nášho obľúbeného Adobe. Môžete sa tam hodiny prehrabávať tisíckami tém (paliet), ktoré vytvorili ľudia z Kuler komunity. Jednotlivé kombinácie môžete hodnotiť, komentovať, získať detailne informácie o hex a RGB IDs, vytvárať témy z fotografií a mnoho ďalších šikovných funkcií. Ak potrebujete nájsť spoločný kompromis s klientom, iste sa tu niečo nájde.

Obdobným webovým pomocníkom je aj Colourlovers, funguje na podobnom komunitnom princípe, okrem paliet tam nájdete aj vzory a samostatné farby, roztriedené do rôznych skupín, trendy v rôznych dizajnových oblastiach atď.

Upozornenie pre nerozhodných, ak vyberáte paletu dlhšie ako 30 minút, poproste radšej kolegu alebo priateľku o rýchlu selekciu, web nie je len o farbe a sám sa nespraví.